Schoonmaakbedrijf Heuvelman in het zonnetje

“We weten dat we uiteindelijk zonnepanelen willen. Ook al omdat alle kantoren in 2023 een energielabel van minimaal C moeten hebben. Het mooist is dan om het collectief te doen.” Schoonmaakbedrijf Heuvelman is een van de elf bedrijven die participeren in ‘Zon op Bedrijventerreinen Gouda’, een initiatief van Duurzaamheidsplatform Gouda, gemeente Gouda, Gouda Onderneemt en ODMH. In dit traject worden ondernemers van a tot z begeleid bij het realiseren van zonnepanelen op hun bedrijfsdaken; vanaf de inventarisatie tot en met bouw, inclusief de subsidieaanvraag en organisatie van een (collectieve) aanbesteding voor de installatie.

Zorgvuldig en uitgebreid rapport

Robert Pepelnar, directeur-eigenaar van het schoonmaakbedrijf op industrieterrein Gouwespoor, hoorde van ‘Zon op Bedrijventerreinen Gouda’ tijdens een vergadering van het parkmanagement bij Van Nieuwpoort, waar de initiatiefnemers hun voorstel presenteerden. “Op dat moment had ik al twee commerciële partijen gevraagd een inventarisatie te doen. Toch heb ik Greenspread, de onafhankelijke specialist in het traject, nog eens uitgenodigd voor een haalbaarheidsonderzoek. Daaraan betaalde de gemeente mee. Twee adviseurs hebben toen de situatie volledig in kaart gebracht. Binnen een maand kreeg ik een heel zorgvuldig en uitgebreid rapport. Dat gaf me veel inzicht.”

70 tot 80 zonnepanelen!

Naar verwachting kunnen er op het dak van Heuvelman 70 tot 80 zonnepanelen geplaatst worden. De volgende stap is nu een controle van het dak: kan het de belasting aan? Want “als het dak zelf vervangen moet worden, praten we ineens over een heel andere investering.”

Investeren deed Schoonmaakbedrijf Heuvelman overigens al eerder. Zo is er een duurzaam verlichtingsplan waarbij verlichting automatisch aan- en uitgaat. Verder worden er bij de schoonmaakwerkzaamheden zelf geen milieubelastende middelen gebruikt; klanten gaan daar ook steeds meer om vragen. En als de zonnepanelen er eenmaal liggen, wordt ook de verwarmingsinstallatie aangepast.

Rendementsberekening

”Je moet iets gaan doen. Als je in 2023 dat label wil hebben, moet je nu al stappen zetten. Bedenk ook dat dat label van invloed is op de verkoop-/verhuurprijs. Het is gewoon een rendementsberekening. Verduurzamen kan je veel brengen.”

Gelukkig hoeft de ondernemer niet alles zelf te betalen. Vanuit de overheid is er een  subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). “Greenspread heeft SDE+ voor ons aangevraagd in de najaarsronde eind oktober. Maar als we ook nog eens collectief kunnen inkopen, kan dat nog meer schelen.” De werkgroep van ‘Zon op Bedrijventerreinen Gouda’ heeft nu een bijeenkomst belegd met de elf deelnemende bedrijven om te onderzoeken wat de mogelijkheden daarvoor zijn.

Alsnog deelnemen?

Voor ondernemers die alsnog mee willen doen aan het traject is er goed nieuws: minister Wiebes heeft aangekondigd dat er in maart 2020 een extra SDE+-ronde komt, en vanuit ‘Zon op Bedrijventerreinen Gouda’ blijft de korting op het haalbaarheidsonderzoek overeind. Het traject is speciaal opgezet voor de bedrijventerreinen Kromme Gouwe, Gouwespoor en Nieuwe Park, maar ook andere Goudse bedrijven kunnen deelnemen.

Geïnteresseerden kunnen mailen naar Ron Verhage van Parktrust: ron@ paktrust.nl. Hij komt dan vrijblijvend langs met een toolkit die al op veel vragen antwoord geeft. Robert Pepelnar beveelt zo’n gesprek van harte aan: “Het is een heel goede oriëntatie.”

Meer informatie