Zero Emissie Zone Stadslogistiek Gouda

Bent u ondernemer en komt u met uw bestel- of vrachtauto in Gouda? Dan gaat er voor u wat veranderen. Op 1 januari 2025 gaat de Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek (ZES-zone) in. In dat gebied mogen alleen bestel- en vrachtauto’s zonder uitstoot van schadelijke stoffen rijden.

De ZES-zone in Gouda is een bepaald gebied in de binnenstad waarbinnen alleen emissievrije voertuigen (zonder uitstoot van schadelijke stoffen door de uitlaat) mogen rijden. Het gaat om alle bestel- en vrachtauto’s die goederen vervoeren. Bij de RDW zijn deze bekend onder de voertuigcategorieën N1, N2 en N3. Daarbij gaat het om voertuigen die bijvoorbeeld gebruikt worden voor bevoorrading van winkels, kantoren en bouwplaatsen, de levering van pakjes aan consumenten en bedrijven, bestelauto’s van service- en verhuisbedrijven, maar ook om de lokale winkels, bakkers en bloemisten die hun klanten bevoorraden.

Op onderstaand plaatje ziet u waar de zone vanaf 2025 is. Deze omvang van de zone wordt definitief vastgesteld bij de publicatie van het verkeersbesluit in 2023.

Wat zijn de precieze eisen om de ZES Zone in te mogen rijden?

De toegangseisen voor de ZES in Gouda komen overeen met de afspraken uit de nationale uitvoeringsagenda stadslogistiek. Daarmee ontstaat een uniforme toegangsregeling voor alle ZES-zones in Nederland. Uitgangspunt hierbij is dat invoering van de ZES bij zowel kleine als grote bedrijven niet tot te grote investeringen leidt en het voor iedere ondernemer haalbaar is. Ook na 2025 is het belangrijk dat winkels goed bevoorraad kunnen worden, nieuwe bouwprojecten probleemloos kunnen verlopen en bewoners hun aankopen thuis kunnen laten bezorgen.

Er zijn regels voor de toegang in de zero-emissiezones. Om ondernemers tegemoet te komen zijn er ook een aantal overgangsregels voor ondernemers met Euro-V en Euro-VI voertuigen. Onderstaand plaatje geeft weer welke voertuigen zijn toegestaan in de zone en tot wanneer. (bron TLN 2021)

Nieuwe vracht- en bestelauto’s (vanaf 2025)

Vanaf 2025 moeten alle nieuwe vracht- en bestelauto’s in de zero-emissiezone een zero-emissie-aandrijving hebben. Het gaat dus om vracht- en bestelauto’s die na 1 januari 2025 nieuw op kenteken worden gezet.

Overgangsregeling vrachtwagens

• Euro 6 bakwagens die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de zero-emissiezone.
• Euro 6 trekkers die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de zero-emissiezone

Overgangsregeling bestelauto’s

• Euro 5 bestelauto’s hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
• Euro 6 bestelauto’s hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone

Samenwerken en informeren ondernemers

Gemeente Gouda wil ondernemers actief informeren en betrekken bij de invoering van de zero-emissiezone. De komende jaren biedt Gemeente Gouda ondernemers gratis persoonlijk advies op maat om samen met de bedrijven goed voorbereid te zijn op de komst van de zero-emissiezone.

Meer informatie over de ZES Zone

Meer informatie over de ZES Zone Gouda
Meer informatie over de overige ZES Zones in Nederland
Mag uw zakelijke voertuig in 2025 de zero-emissiezones nog in? Doe de kentekencheck
Gratis persoonlijk adviesgesprek aanvragen

Lees ook meer over de Subsidieregeling emissie loze bedrijfsauto’s.