De Susties winnen ontwerpwedstrijd Duurzame Stad


Donderdag 2 juni was de finale van de ontwerpwedstrijd Duurzame Stad. Leerlingen van GSG Leo Vroman en het Driestarcollege verdedigden hun ontwerpen. Een jury van deskundigen, waaronder Gert Olbertijn van Duurzaamheidsplatform Gouda, stelde vragen en ook de leerlingen legden elkaar het vuur aan de schenen.

10 keer georganiseerd

Vijf scholen startten in februari met dit project samen met stichting Duurzame Stad. Uiteindelijk waren er nog twee scholen in de finale. De opdracht was: Maak een duurzaam ontwerp voor een van de wijken in Gouda. Houd rekening met klimaatverandering, energiebesparing en duurzaam bouwen, meer groen, duurzaam transport en het opnieuw gebruiken van materialen. Wethouder Michel Klijmij: “Deze wedstrijd is heel belangrijk, omdat we meer zware regenbuien en lange droge periodes hebben, grondstoffen opnieuw moeten gebruiken en in de toekomst zonder aardgas willen verwarmen. Ik ben blij dat leerlingen zo bezig zijn met duurzaamheid, want zij komen straks wel in die wijken te wonen!”

Creatieve oplossingen

Van energieopwekkende tegels bij het station tot energie opwekken met zonnepanelen op bushokjes, van ‘vissenbossen’ (bomen en takken in het water zodat vissen kunnen schuilen) tot stimuleren dat er meer kleine dieren kunnen leven in de wijk: de leerlingen mochten helemaal los gaan. Een idee was ook: lichtgrijs asfalt maken wat dus veel minder warm is in de zomer. Er is bedacht dat de Reeuwijkse Plassen warmte kunnen leveren door aquathermie. Ook was er oog voor een groene omgeving, zoals meer insecten op wilde planten in de bermen. De compostbakken en regentonnen in het ontwerp konden door alle bewoners gebruikt worden, net zoals alle leenfietsen in de wijk.

Twee ontwerpen

Het duurzame ontwerp voor Wijk Noord van ‘de Susties’ – Jessica, Jonna, Denim, Bouke, Fenna en Amber – won vanwege de vele creatieve oplossingen. Motto van de Susties: “Allemaal meedoen aan deze wedstrijd. Bedenk een samenhangend idee, go crazy or go home!” Een eervolle tweede plek was er voor de leerlingen van Suns Eco van het Driestarcollege.