De Energiekaravaan

Het college van burgemeester en wethouders van Gouda wil eigenaren van koopwoningen helpen om te verduurzamen. Daarom starten Duurzaamheidsplatform Gouda, de Energiecoöperatie Gouda, een aantal Goudse bedrijven en de gemeente Gouda samen de Energiekaravaan. De Energiekaravaan maakt het huiseigenaren makkelijker om keuzes te maken. Of het nu gaat om isoleren, energie opwekken en/of aardgasvrij maken van de woning: ze hoeven niet alles zelf uit te zoeken. Ze krijgen goede informatie over de maatregelen en de mogelijkheden om die te betalen. Professionals begeleiden ze daarbij.

Michel Klijmij-van der Laan, wethouder duurzaamheid: “Ik ben heel enthousiast over dit plan. Want door buurt voor buurt ondersteuning te bieden, kunnen we een versnelling bereiken in het verduurzamen van koopwoningen in Gouda. Daarbij wordt ook gekeken naar betaalbaarheid en het zo veel mogelijk ontzorgen van onze inwoners. Samen nemen we zo de noodzakelijke stappen naar een CO2-vrij Gouda.”

Meerdere woningen tegelijk

Verduurzamen gaat makkelijker met meerdere woningen tegelijk. Zeker als de woningen ongeveer dezelfde bouw hebben. Daarom krijgen zo’n 100 tot 150 woningen in een buurt tegelijkertijd ondersteuning. Eigenaren kunnen dan dezelfde maatregelen nemen voor hetzelfde type huis. Per buurt volgt een aanbod aan eigenaren van woningen. Natuurlijk bepaalt de bewoner uiteindelijk zelf.

Lokale uitvoering

De uitvoering gebeurt vooral door lokale bouw- en installatiebedrijven. Voor die bedrijven is het interessant om meerdere woningen tegelijk aan te pakken. Daardoor kan voordeliger worden ingekocht en is er overzicht in de werkzaamheden over een langere tijd.

“Juist die lokale samenwerking maakt dit plan zo bijzonder”, zegt Michiel Bunnik, wethouder Economie: “Ik ben blij met dit initiatief van Duurzaamheidsplatform Gouda, waarbij lokale bedrijven samenwerken om koopwoningen te verduurzamen. Met elkaar hopen we het voor onze inwoners zo een stuk makkelijker te maken.”