Netcongestie in Gouda-Noord

Netbeheerder Stedin heeft donderdag 1 februari aangekondigd dat het elektriciteitsnetwerk in Gouda-Noord en Reeuwijk de maximale capaciteit bereikt voor grootschalig gebruik van stroom (netcongestie). Dat heeft vooral gevolgen voor grote bedrijven die een nieuwe aansluiting willen of hun huidige aansluiting willen uitbreiden in dit gebied. Nieuwe aanvragen komen vanaf 1 februari 2024 op een wachtlijst. De aankondiging heeft op dit moment geen gevolgen voor kleine ondernemers.

Wethouder Michel Klijmij-van der Laan: “Dit is slecht nieuws voor de ambities die we in Gouda hebben. De plannen voor het ziekenhuis en bedrijven die willen uitbreiden worden nu op pauze gezet. Ook het aardgasvrij maken van bedrijventerreinen wordt een lastigere opgave. Dat vinden we heel vervelend en we hebben dan ook intensief contact met Stedin. Ook raakt het wellicht aan plannen van de gemeente voor nieuwbouw van scholen en woningen of vastgoedprojecten. Daar kijken we met Stedin goed naar.”

Belasting op het netwerk beperken

“We moedigen het nog steeds van harte aan dat inwoners doorgaan met het verduurzamen van hun woning”, benadrukt Klijmij-van der Laan. “Dat neemt niet weg dat helaas tientallen Goudse bedrijven te maken kunnen krijgen met de gevolgen van de netcongestie. Dat is een serieus probleem en we denken uiteraard graag met hen mee in mogelijke kortetermijnoplossingen tot Stedin het probleem heeft verholpen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan maatregelen die de piekbelasting beperken en de bestaande capaciteit beter verdelen over de dag.”

Lees verder op de website van Stedin