Gouwestroom verduurzaamt met zonnepanelen

Zes bedrijven op het industrieterrein Gouwestroom hebben samen subsidie aangevraagd voor zonnepanelen. In totaal gaat het over 1060 zonnepanelen! HMS machines legde als een van de eerste 150 zonnepanelen op hun dak.

Voordelen samenwerking

Het voornaamste voordeel is de gezamenlijke subsidie door de samenwerking met de ondernemersvereniging, de gemeente en het Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland (SEB MH). Door deze provinciale subsidie ontvangen ze 20% retour. Directeur Herman Witteman vertelt er enthousiast over:

“We verbruiken per jaar ongeveer 50.000 kWh. In de warmere maanden hebben we dubbel zo veel opwek dan dat we verbruiken. In de winter komen we iets te kort maar dat wordt goed opgevangen. Van de opbrengsten kunnen we bijvoorbeeld een bedrijfsuitje betalen. Door SEB-MH zijn we goed geholpen door van tevoren te weten welke stappen we moeten nemen. Bij het uitzoeken van dit soort zaken schakelen we graag de hulp in van derden.”

Hoeveel energie leveren 150 panelen?

Herman: “We verwachten ruim 60.000 kWh op te wekken, ons verbruik zit daar een ruime 10.000 kWh onder. Dus we kunnen ons wagenpark nog elektrificeren of ons verwarmingssysteem. En met hulp van het Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland komen er waarschijnlijk ook nog laadpalen.

Versnelling door het contact met SEB Midden Holland

Er is een jaar gezocht naar een goede leverancier. Herman: “Maar toen we in contact kwamen met het SEB ging het sneller. Zij vonden een gerenommeerd bedrijf: Solar Engineers met panelen van het Duitse bedrijf SolarWatt. Daarnaast moest het dak gerenoveerd worden. Tijdens de plaatsing liepen we wel vertraging op door zware regen.”

Met een duidelijke boodschap sluit Herman af: “Het is essentieel voor de toekomst van onze planeet, en we nemen onze verantwoordelijkheid hierin serieus. Dat is ook belangrijk voor onze opdrachtgevers in de INFRA sector, die net als wij streven naar C02-reductie en een groenere en duurzamere wereld.”