Subsidie voor groen-blauwe daken

Gouda varieert in hoogte van boven zeeniveau langs de Gouwe tot diep onder zeeniveau in de polders. Door de lage ligging aan rivieren, de slappe bodem en de dichte bebouwing is de stad kwetsbaar voor klimaatverandering. We krijgen vaker te maken met zware regenbuien afgewisseld met perioden van droogte. Door regenwater langer vast te houden beperken we de wateroverlast en kunnen we het water gebruiken als het droog is. Om dat te stimuleren is er een nieuwe subsidie voor groen-blauwe daken.

Waterbergend dak

Een dak dat water vasthoudt, heet een waterbergend dak. Er bestaan drie verschillende typen met weinig, meer of veel opslag van water. De planten die daarbij passen, variëren per type dak. Groene daken zijn koeler in de zomer en trekken insecten en vogels aan. Afhankelijk van de hoeveelheid water die het dak kan vasthouden, kunnen inwoners en ook bedrijven en instellingen € 20,- tot € 30,- per m2 subsidie krijgen. Van januari tot juli 2021 voor de zes wijken die het minst groen zijn, waaronder de Binnenstad en industrieterrein Kromme Gouwe, vanaf juli 2021 ook voor de andere wijken.

Klimaat-tool

Met de klimaat-tool en voorbeelden op de website van Maak Gouda Duurzaam kan iedereen zich voorbereiden op klimaatverandering. De gemeente doet al veel, maar om de stad groener en dus minder kwetsbaar te maken, is de hulp van alle inwoners en ondernemers van Gouda nodig!