Het meten van circulariteit

Circulariteit is een weerbarstige materie. Iedereen weet dat meer circulair werken nodig is, maar de manier waarop is vaak nog niet duidelijk. In de afgelopen jaren heeft Gert Olbertijn, lid van het bestuur van DPG, deelgenomen aan een project om circulariteit meetbaar en verbeterbaar te maken. Het project ‘Platform CB’23’ bracht vele partijen uit de bouw samen. Bouwers, ontwikkelaars, gemeenten, provincies en kennisinstituten deelden hun kennis en ambitie om circulariteit concreter te maken. Voor vrijwel iedereen geldt dat het lastig is om op eigen houtje te starten. Maar met elkaar, in de keten, heeft het grote kans van slagen. De ingewikkelde materie is nu vertaald naar een paar praktische tools.

Paspoorten voor de bouw

Via de website paspoorten.platformcb23.nl kunnen ondernemers nu toch zelf praktisch aan de slag om de hun product te beoordelen op circulariteit. Daarbij kan gekozen worden uit twee sectoren: B&U en GWW.

Webtool Circulair Ontwerpen

Feitelijk is het de beste oplossing om al bij het ontwerp te bedenken hoe circulair elk product is. Is het losmaakbaar? Is het direct te hergebruiken in dezelfde functie, of is het alleen te downcyclen? Via een stappenplan kan bepaald worden welke ambitie nagestreefd wordt, hoe dat uitwerkt in de ontwerpstrategie en wie daarbij nodig zijn. Er zijn handige leidraden te downloaden en routekaarten voor de begeleiding naar een circulair ontwerp en de benodigde partijen.

Natuurlijk is het geen Haarlemmerolie, maar de ingewikkelde materie is nu wel vertaald naar praktische tools waar ondernemers hun voordeel mee kunnen doen. Zeker wanneer een ondernemer na het doornemen van de informatie gericht zoekt naar de ketenpartners waarmee gezamenlijk circulaire stappen gezet kunnen worden.